MELYIK A NAGYOBB ÁLLATKÍNZÁS: A cirkusz  vagy egy husky a győri garzonban?
2018. június 10. írta: Cseri Pali

MELYIK A NAGYOBB ÁLLATKÍNZÁS: A cirkusz vagy egy husky a győri garzonban?

elephantarticle-600x400.jpg

Hatalmas vita alakult ki pénteken a Facebookon egy felháborodott hölgy posztja miatt, aki arra kérte a többi embert, hogy ne menjen cirkuszba, mert véleménye szerint az ilyen helyeken állatkínzás folyik. El is szabadultak az indulatok a rendesen.

Persze-persze,élmény,mert "Hú,vadállatok",de kérlek titeket, gondoljatok bele. Az elefánt nem azért ül le,mert egy mázsa jutalomfalattal erre tanították. Kőkemény állatkínzás folyik a színfalak mögött. Ezeknek az állatoknak nem itt van a helyük,hanem a vadonban. Nagyon szépen kérek minden jóérzésű embert,ne váltsanak belépőt,ne támogassák ezt a fajta "látványosságot".(több országban már be is tiltották a vadállatok szerepeltetését,sajnos mi ezen a fronton IS le vagyunk maradva.)”

Ennek az éremnek is mint mindennek két oldala van, szerintem. De azt biztosan meg tudom erősíteni, hogy nem az a megoldás, mint amit az egyik kommentelő írt, hogy legszívesebben felpofozná azt, aki odamegy és jegyet vesz, mert kíváncsi rá. És élből elítélni valakit, mert elviszi a cirkuszba a gyerekét, nem a járható út. Sok vélemény ütközik ilyenkor, én sem hiszem, hogy jól éreznék magukat azok a szegény állatok bezárva, és hogy olyan dolgokra kényszerítik őket, amelyek nem komfortosak számára. De abban a véleményben is van valami, hogy ha valaki nagytestű kutyát tart egy panellakásban, az nem állatkínzás-e. Gondolom, minden a gazdán és a hozzállásán múlik. Hány ember kínozza, éhezteti a kutyáját, macskáját, erről a menhelyesek sokat tudnának beszélni.

Egy cirkuszban is meg lehet teremteni a megfelelő körülményeket egy állat számára, akiket valószínűleg nem lehetne már kiengedni a vadonba, mert nem ott születtek és hamar el is pusztulnának. Mondjuk a cirkusz világa már az utolsókat rúgja, egyre kevesebben járnak már megnézni, ha a városba érkezik egy, és sajnos sokszor az előadások minősége is csapnivaló, így azért lehet aggódni az állatok miatt is. De el is lehet menni, beszélni az ott dolgozókkal, megnézni hogyan folyik a munka, és utána alkotni véleményt.

És annak idején én is voltam ilyen előadáson és nem lettem szarember, tőle, viszont a problémafelvetés nagyon is jogos, és hogy elinduljon a párbeszéd erről is, akár morális alapon és kulturáltan. Igen, rólunk mutat valamit az, hogyan bánunk az állatainkkal, főleg amikor nagyon sokszor az embertársainkkal sem tudunk méltó módon bánni.

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8514036474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása