800 MILLIÓT CSALTAK!  Győrben hallgatták ki a bűnbandát
2018. december 15. írta: Cseri Pali

800 MILLIÓT CSALTAK! Győrben hallgatták ki a bűnbandát

csalok_1.jpg

Nyolcszázmillió forintos támogatást csalt el az a budapesti bűnözői csoport, amelynek nyolc tagját gyanúsítottként hallgatták ki a győri pénzügyi nyomozók. Négy gyanúsított letartóztatásban van, egy gyanúsított pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

A bűnbanda által irányított cég nyertes pályázatában arra vállalkozott, hogy ipari vészhelyzetek előrejelzésére kifejleszt egy mesterséges intelligenciával támogatott informatikai rendszert. A projekt azonban nem jött létre, nem is az volt a cél, kizárólag a vissza nem térítendő támogatás öncélú felhasználására játszottak az elkövetők. Erre utal, hogy a pályázathoz kapcsolódó tevékenységet egyáltalán nem végeztek, a projekthez szükséges önerővel nem rendelkeztek. A több százmillió forintos támogatáshoz fiktív számlák felhasználásával jutottak hozzá.

A banda felkészültségére és szervezettségére jellemző, hogy a körbeszámlázást színlelt banki pénzmozgásokkal is alátámasztották, sőt a projekt kapcsán nem létező kutatók és technikusok munkavégzését dokumentálták. A kiutalt összeg sorsa egyelőre nem tisztázott, annyi bizonyos, hogy nem a pályázat céljaira költötték a pénzt.

A napokban lezajlott bevetésen öt megyében, húsz helyszínen, informatikus szaktanácsadók segítségével gyűjtöttek bizonyítékokat a nyomozók, nagy mennyiségű iratot, és számítástechnikai eszközökön tárolt adatokat foglaltak le. Az elkövetők elfogásában speciális kommandósok is közreműködtek.

A színlelt pályázati tevékenységhez a még ki nem fizetett kétszázmillió forintos támogatás kiutalását is megakadályozták a NAV pénzügyi nyomozói, akik ingatlanokat és bankszámlákat zároltak. A gyanúsítottak ellen bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik a nyomozás. A büntetés akár a 10 év szabadságvesztés is lehet.

(nav)

 

A fotó illusztráció

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5114485430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása