ÍGY ÜNNEPELT GYŐR: Átadták a díszpolgári, Pro Ubre és sajtónapi díjakat is
2019. március 15. írta: Cseri Pali

ÍGY ÜNNEPELT GYŐR: Átadták a díszpolgári, Pro Ubre és sajtónapi díjakat is

 

lovas_gyor.jpg

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc hőseire emlékezett a város. A koszorúzási ünnepség és a díszalegység felvonulását követően, a díszközgyűlésen adták át a díszpolgári, a Pro Urbe Győr és a sajtónapi díjakat.

Az ünnepségsorozat a hagyományokhoz híven a Honvéd ligeti emlékműnél kezdődött, ahol Borkai Zsolt polgármester mondott ünnepi beszédet. Az ünnepségen a Győri Nemzeti Színház művészei: Molnár Ágnes és Sík Frida színművészek, valamint Németh Eszter, Eisenbacher Balázs, Szabó Gergő és Kirschner Gábor táncművészek adtak emlékező műsort, majd a koszorúk elhelyezése következett.A Szent István úton a győriek megtekinthették a díszalegység felvonulását, amelyben a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegysége, a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Győri Lovas Nemzetőr díszszakasza és a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium közreműködött.

A Városháza dísztermében délben kezdődött az ünnepi díszközgyűlés. Az ünnepségen díszpolgári címet vehetett át az Agrofeed Kft. két ügyvezetője, Csitkovics Tibor és Szekeres István Győr gazdasági életében betöltött meghatározó szerepvállalásukért, valamint a város szellemi-, kulturális- és sportéletének területén nyújtott kimagasló támogató és karitatív tevékenységük elismeréseként. Jámbor László, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola nyugdíjba vonuló igazgatója a gyermeki értékek és az egyéni képességek kibontakoztatásának figyelembevétele mellett végzett magasszintű oktatási-nevelési tevékenysége, a hosszú évek alatt szakmai tudásának legjavával irányított intézményvezetői munkája, valamint a sport és a kultúra területén maradandót alkotó, értékteremtő szerepvállalásáért, míg prof. Dr. Oláh Attila, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, egyetemi tanár a sebészetben, különösen a hasnyálmirigy- és a májműtétek területén végzett iskolateremtő munkásságának, a nemzetközileg elismert sebészeti centrum kialakításának, gyógyító, tudományos és oktató munkájának elismeréseként vehette át a díszpolgári kitüntetést.

Pro Urbe Győr díjat kapott dr. Báthy Andrásné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Magyarországi Regionális Központjának vezetője a szociális- és karitatív ágazatban végzett több évtizedes kiemelkedő és példaértékű szakmai munkája, valamint lelkiismeretes és önzetlen szerepvállalása elismeréseként. Róth Kálmán, a Győri ETO Kézilabda Club utánpótlásbázisának szakmai igazgatója a Győri ETO Kézilabda Club utánpótlás igazgatójaként és a Győri ETO Kézilabda Club ifjúsági I. osztály vezetőedzőjeként végzett kimagasló szakmai tevékenységéért, a győri diáksport-életben történő aktív szerepvállalásáért, valamint több élvonalbeli, válogatott kézilabda játékos nevelőedzőjeként végzett odaadó és példaértékű munkájáért vehette át a díjat, míg Sütő Csabát, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetőjét a hajléktalan-ellátás megszervezése, korszerű bővítése és folyamatos működtetése területén végzett tevékenységéért jutalmazták a Pro Urbe Győr díjjal.

1848 március 15-én nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a „tizenkét pontot” és a Nemzeti dalt. Ennek emlékére 1990 óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Sajtó Napját. A polgármester a nemzeti ünnep alkalmából adta át a város elismeréseit a sajtó képviselőinek. A díjat az idén a Győrplusz Média Zrt. munkatársa, Varga Zita, a Győr+Televízió vágója vehette át a hosszú évek óta végzett lelkiismeretes, magas színvonalú, a város történéseit megörökítő tudósítások háttérmunkáiban végzett kiemelkedő tevékenységéért, míg Molnár G. Tamás, a Magyar Televízió győri operatőre a város történéseit, eseményeit bemutató magas színvonalú szakmai tevékenységéért, művészi értékű filmalkotásaiért, valamint folyamatos, minőségi, áldozatos munkájáért.

A díszközgyűlés az „Emlékezzünk” című irodalmi összeállítással zárult a Győri Nemzeti Színház művészeinek, Agócs Judit és Szikra József előadásában. A Megyeháza téren „A szabadság apróbetűs hősei” címmel nyílt kiállítás, amely azon tudósaink sorsát mutatja be, akik hősiesen harcoltak a szabadságharcban. Szintén a Megyeház téren várta a kicsiket és nagyokat a Karzat Színház március 15-i játéksora, köztük szituációs játékok, toborzók, forradalmi életképek.

(győr)

Fotó: gyor.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9914690432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása