EP VÁLASZTÁS 2019: Jávor Benedek Győrött kampányolt az MSZP-Párbeszéd listának
2019. április 13. írta: BoldiG

EP VÁLASZTÁS 2019: Jávor Benedek Győrött kampányolt az MSZP-Párbeszéd listának

javor-pollreisz-gyor.jpg

Kampány üzemmódba kapcsoltak a pártok, hiszen alig negyven nap múlva szavazóurnák elé járulnak a választópolgárok, hogy pártlistákra szavazva, megválasszák Magyarország képviselőit az Európai Parlamentbe.

Jávor Benedek az MSZP-Párbeszéd szövetség közös listájának harmadik helyezettje, a Párbeszéd Európa Parlamenti képviselőjét győri kampányrendezvényén kérdeztük.   

- Járja az országot. Mi múlik véleménye szerint az EP választáson? Mi a legfontosabb feladat?

- Ismert, hogy május 26-án európai parlamenti választás lesz, amely különösen fontos, hiszen nem csak az múlik rajta, hogy Európa merre mozdul tovább a választást követően, hanem az is, hogy Magyarországon hogyan alakulnak az erőviszonyok. Az ellenzék képes –e megállítani és visszaszorítani a Fidesz előre törését.  Szorgalmasan gyűjtjük az aláírásokat és a jövő héten le is adjuk őket. Jóval többet gyűjtöttünk már eddig is, mint húszezer. A cél az – amit itt Győrben is csinálunk -, hogy találkozzunk a választókkal és elmondjuk nekik, hogy milyen fontos, hogy elmenjenek szavazni, és egyben meghallgassuk kérdéseiket, véleményüket is, hogy ők hogyan látják a helyzetet.

- És hogyan látják tapasztalatai szerint a helyzetet?

- Azt látom, hogy sok szempontból, információ hiány van arról, hogyan is működik az Európai Unió, és hogyan hat az emberek életére. Nagyon fontos, hogy minél többet tudjanak meg hitelesen az emberek arról, hogy milyen módon hat mindennapi életünkre az Unió. Ezt nem csak a kampányban, hanem az elmúlt öt évben is mindig fontosnak tartottam, hiszen minden nap megtapasztalhatjuk körülöttünk azokat a dolgokat, amelyeket az európai döntéshozók befolyásolnak, segítve az életünket azáltal, hogy számos fejlesztéshez, beruházáshoz nyújtanak pénzügyi támogatást. Lépten, nyomon beleütközünk olyan beruházásokba, építkezésekbe, felújításokba, amelyekhez az Unió adta a támogatást, de egyéb területen is vannak jó példák. Például az élelmiszer biztonság, a levegő, az ivóvíz minőségének meghatározása szintén hozzájárul az egészséges életünkhöz. Nem csak egy kasszának kell értelmezni az Uniót, ahonnan a pénz érkezik - bár ez nagyon fontos Magyarország számára -, hanem a közös szabályokra is gondolni kell, melyek a mindennapi életünket is megkönnyítik.

- Ön szerint ha a választás után, a Fidesz számára kedvezőtlenül zárul a szavazás eredménye, akár ki is vezethet bennünket az Európai Unióból? Ez a lehetőség mennyire szerepel az MSZP-Párbeszéd Szövetség propagandájában, hiszen a magyarok inkább Unió pártiak, és ezért egyáltalán nem mindegy hová szavaznak?

- Mi úgy gondoljuk, a Fidesszel szemben nem propagandát folytatunk, mi tájékoztatunk, mert úgy véljük a tájékoztatás, azaz a tények, a valós információk átadása az különbözik a Fidesz tényekkel szemben álló hamis és hazug propagandájával, amely igyekszik félelmeket kelteni az emberekben. Nagyon fontosnak tartom, lássák az emberek, hogy Európa folyamatos változásban van, és ez történik most is. Az európai integráció folyamata halad előre és az elkövetkező években a tagállamok szorosabbra fűzik majd a kapcsolatokat.  A magyar kormány ennek folyamatosan keresztbe tett az elmúlt években. A magyar érdekek képviseletét sem látta el, hiszen a döntéseket hozó mechanizmusokban, csak a konfliktusokat kereste ahelyett, hogy pozitívan alakította volna azokat és a döntéseket előkészítő tárgyalásokat. A magyar kormány ebbe a konfliktus hálóba, amibe belekeverte magát az elmúlt években, egyszerűen nem tudja Magyarországot részévé tenni az egyre erősödő integrációnak, és ha kialakul egy kétsebességű Európa, akkor Magyarország a periférián ragad, és mindazok a pozitív fejlemények, amelyek hozzá járulhatnának a magyar emberek életének javításhoz, azokat majd nem érhetjük el, mert egy ütköző zónához fog tartozni, amely az Unió és Oroszország között alakul. Ezért is fontos, hogy a magyar választók olyan képviselőket küldjenek az Európai Parlamentbe, akik saját pártcsaládjukban sikeresen tudnak a magyar érdekekért eljárni. Olyan képviselőket, akik aktívan részt tudnak venni az Európai integráció munkájában. A Fidesz saját pártcsaládjában – az Európai Néppártban tagságának felfüggesztésével - a peremre, a sarokba van szorítva, ráadásul továbbra is Brüsszel és az Európai Unió ellen kampányol.

- Milyen eredményre számít a május 26-i választáson?

- Mindenképpen el kell érnünk, hogy a Fidesz ne tudja növelni képviselői számát. Ez a minimum program, hogy ne mehessen úgy vissza Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe, hogy azt mondhassa majd, hogy átütő sikert, győzelmet ért el Magyarországon.  Igazából én azt szeretném, ha az ellenzék, megerősödne a választáson, és a jelenlegi kilenc ellenzéki képviselőnél többet tudnánk küldeni az Európai Parlamentbe. Így a Fidesz nem csak a Néppárt, de az európai döntéshozatal perifériájára is szorulna, és ezt megerősítené a választási eredmény is azt bizonyítván, hogy nincs mindent elsöprő felhatalmazása, többsége az EP választás alapján az országban.

- Az ellenzék jelenlegi helyzetében alkalmas arra, hogy teljesítse azt a célt, amelyet az előbbiekben megfogalmazott?

- Közismert, hogy én már hosszú ideje amellett érveltem, hogy az EP választásnak nagyon nagy tétje van, másrészt egy közös ellenzéki fellépés hatékonyabban tudja az ellenzéki mandátumszerzés érdekeit szolgálni, de ezt az együttműködést nem sikerült széleskörűen összehozni. Egy közös ellenzéki lista jött létre az MSZ-Párbeszéd közös listája, a többi párt sajnos nem volt partner ebben az együttműködésben. Ez a helyzet. Ezen már nem érdemes sokat filozofálni, ebben a helyzetben az egyetlen feladat lehet és van előttünk, hogy valamennyi ellenzéki párt a lehető legerősebb kampányt folytatva győzze meg a választókat, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni, és május 26-án szavazzanak az ellenzéki pártokra. Személy szerint nyilván én arra kérem a választókat, hogy az MSZ-Párbeszéd listájára adják a voksukat, így biztosítva, hogy ennek a közös listának minél több szereplője tudja folytatni a munkát, vagy új szereplőként tudjon belépni az Európai Parlamentbe.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr314762478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása