BÍRÓSÁGRA MENNEK AZ ELTŰNT PRÉMIUMÉRT A GYŐRI AUDISOK! Most kiderül, hogy mi jár nekik!
2019. július 18. írta: Rát Mátyás

BÍRÓSÁGRA MENNEK AZ ELTŰNT PRÉMIUMÉRT A GYŐRI AUDISOK! Most kiderül, hogy mi jár nekik!

audisztrajk-modernszakszerv-fboldal.jpgMindenki emlékszik arra, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb sztrájkját hozta össze az AUDI Hungária Független Szakszervezet az év elején. Példaértékű volt a szervezet teljesítménye. 

A felek közötti nézeteltérés egyik oka lehetett a prémiumszámítás feltételeinek egyoldalú megváltoztatása a munkáltató részéről. Az AHFSZ korábbi közleménye szerint “a munkáltató alapjaiban és egyoldalúan változtatta meg a prémium kifizetésének szabályait. A 2019-es évben a prémium alapjának a 2019. januári alapbér helyett, a 2018. decemberi alapbérét veszi alapul. Az új prémiumszámítási módszer, amelyről a munkáltató még csak nem is egyeztetett az Audi Hungária Független Szakszervezettel, a számításaink szerint átlagosan nettó 65 000 Ftot vesz ki munkatársaink zsebéből.” A járműgyár álláspontja ezzel szemben az volt, hogy “a prémium kifizetése a munkavállalók részére a munkaadó önkéntesen vállalt juttatása, annak fizetéséről és mértékéről, számításának módjáról a munkaadó egyoldalúan dönt. Prémiumfizetésre vonatkozó kötelezettséget sem a munkaszerződések sem pedig a kollektív szerződés nem tartalmaznak.

A nézeteltérés a jelek szerint azóta sem rendeződött, az Audi Hungária Független Szakszervezet a bírósághoz fordult a prémium számításának ügyében. Közleményük szerint “a 2019-es évben kifizetésre került prémium számításának módját, vállalatunk egyoldalúan, a munkavállalói oldal beleegyezése nélkül változtatta meg a számára kedvező módon, így akár 65 000 Ft-ot is kivéve munkatársaink zsebéből. A prémium létezését és annak alap mértékét sosem vitattuk, de a kiszámításának és felosztásának módját már igen, hiszen a rendszer, amely a korábbi évekhez képest jóval igazságosabb és kiszámíthatóbb, az AHFSZ ötlete volt. Az akkori vállalati és személyügyi vezetéssel közösen véglegesített verziót közös akarattal, azaz kollektív erejű megállapodásként került bevezetésre, amely hatását minden évben a felek közösen elemezték is ki és változtattak meg, ha szükségesnek látták. Az AHFSZ,a kollégákat és a szakszervezetet ért sérelem miatt kezdeményezett a témában kollektív munkaügyi vitát és ajánlotta fel a vállalatnak a kompromisszumos megoldás lehetőségét. Sajnos a munkáltató nem kívánt valódi kompromisszumot kötni, így az AHFSZ a tagjai érdekében a bírósághoz fordult és beperelte az Audi Hungaria Zrt.-t.” 

Forrás: AHFSZ

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr3214969354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása