PÁRATLAN HELYZETBEN A PETZ ALADÁR KÓRHÁZ: Miközben milliárdos adósságban fuldoklanak a kórházak
2019. szeptember 21. írta: BoldiG

PÁRATLAN HELYZETBEN A PETZ ALADÁR KÓRHÁZ: Miközben milliárdos adósságban fuldoklanak a kórházak

petz_gyor_c3_gondozo_hu.jpg

Országosan augusztusban újabb, mintegy 6 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak összesített lejárt adóssága, ezzel a nyolcadik hónap végére átlépte az 53 milliárd forintot - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból. 

Ehhez társul még egy erősen romló fizetési hajlandóság, az 53 milliárdos adósság felét ugyanis, már több mint két hónapja ki kellett volna fizetni a beszállítóknak - készített összefoglalót a napi.hu

Ilyenkor lassuló adóssággyarapodás szokta jellemezni a kórházakat, ehelyett most robbanásszerűen, mintegy 6 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetési forrásból gazdálkodó kórházak lejárt fizetési határidejű tartozása. Az elszabaduló adósság hátterében az ágazati szereplők egyöntetűen a már naptárhatást is semlegesítő, féktelen bérversenyt látják.

Megnéztük a dr. Petz Aladár statisztikáját a MÁK oldalán, ahol július végén sem szerepelt tartozás. Többször írtunk már róla, ha egy valamiben biztosan unikális a győri kórház, hogy nincsenek lejárt tartozásai.

Országos összevetésben érdemes felidézni: tavaly a tartozásállomány csak november végére érte a mostani szintet. A jelenlegi növekedési ütem mellett év végére 70 milliárdhoz közelíthet a tartozásállomány.

Ráadásul a napi.hu összeállítása szerint romlik a kórházak fizetési hajlandósága is. Az év elején, februárban a beszállítók "csak" a lejárt számlák negyedének kifizetésére vártak több mint két hónapja, augusztus végére ez az arány 50 százalékra ugrott fel év közbeni folyamatos növekedés mellett. Tavaly augusztusban az adósság 45 százalékát tették ki a 60 napnál régebben lejárt számlák, mintegy 19 milliárd forint értékben, az idei összeg az 50 százalékos részesedés mellett meghaladja a 26 milliárd forintot.

Abban, hogy több pénz kell az egészségügybe, mind az MNB, mind a Pénzügyminisztérium (PM) egyetértett, be is ígérték az új finanszírozást idén júliustól, de az új rendszerről továbbra sincs - vagy nem publikus - semmilyen szakmai koncepció, vagy program, ami alapján pontosan ki lehetne jelenteni, hogy mennyi plusz forrásra lenne szüksége az ágazatnak, azt mire kellene fordítani és ez milyen eredményt hozhatna.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5815154734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása