GYŐRBEN IS MÁSHOGY ADJÁK A NYUGDÍJPRÉMIUMOT, MINT TAVALY: Mutatjuk a részleteket
2019. október 17. írta: Smitt Róbert Író

GYŐRBEN IS MÁSHOGY ADJÁK A NYUGDÍJPRÉMIUMOT, MINT TAVALY: Mutatjuk a részleteket

nyugdijas_1.jpg

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent a rendelet, amely alapján az állam ki tudja fizetni az idei nyugdíjprémiumot, illetve a kiegészítést. Nem zárják ki a jogosultak közül azokat, akik a kifizetés évében vonultak nyugdíjba.

A prémiumot ugyanis tavaly azok kaphatták meg, akik a megelőző évben - tehát 2017-ben - legalább egy napot már nyugdíjasként töltöttek, vagy egy napon nyugdíjszerű ellátásban részesültek.

Ilyen megkötést az idei rendelet nem tartalmaz, vagyis nem feltétel, hogy a tavalyi évben már nyugdíjba kellett vonulni, hogy az érintett idén prémiumban részesülhessen. A jogszabály mindössze annyit mond ki, hogy 2019 novemberében fennálljon a nyugdíjas jogviszony. Aki tehát tavaly még aktív volt, nem esik el a pluszpénztől idén.

A rendelet - pontosabban két rendelet - értelmében a prémium számításakor 1,1 százalékos szorzót vesznek figyelembe (mivel a gazdasági növekedés ennyivel haladja meg várhatóan a bázisul szolgáló 3,5 százalékot). A kiegészítésnél pedig 0,7 százalékkal számolnak, ugyanis ennyivel volt magasabb a nyugdíjas kosár szerint számolt infláció január és augusztus között az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemeléshez képest.

A kiegészítést a novemberben esedékes nyugdíjjal együtt fizetik ki a jogosultaknak. A prémium utalásáról, készpénzes kézbesítéséről külön nem rendelkezett a kormány a rendeletben, de korábban ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre Gulyás Gergely miniszert azt mondta az egyik Kormányinfón, hogy az a pénz is novemberben érkezik.

Orbán Viktor miniszterelnök közlése szerint a kiegészítés összege átlagosan 11 ezer forint lesz (akinek az átlagnál alacsonyabb a nyugdíja, természetesen kisebb összegben részesül), a prémium pedig átlagosan 20 ezer forint lesz.

(privátbankár)

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr7515229722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása