ÉV VÉGÉN ÉLESEDHET GYŐRBEN IS A RABSZOLGATÖRVÉNY! Eddig magyarok sanyargattak magyarokat
2019. november 02. írta: BoldiG

ÉV VÉGÉN ÉLESEDHET GYŐRBEN IS A RABSZOLGATÖRVÉNY! Eddig magyarok sanyargattak magyarokat

tulora-trans-info.jpg

Bekövetkezett az, amire az érdekvédők még az év elején hívták fel a figyelmet.

A legutóbbi időszakban jelzések érkeztek a szakszervezetekhez, hogy az ősz eleje óta egyre több - nem csupán autóipari cégnél kérdezik meg - vállalnák-e a dolgozók az évi 400 óra túlórát. Van, ahol már meg is kötötték a megállapodást. Szomorú, hogy túlmunkát alkalmazni akarók mind magyar kis- és középvállalkozások – tudta meg a Magyar Hang László Zoltántól.

Január óta alapesetben évi 250 óra túlmunkát lehet elrendelni – kollektív szerződés alapján ez felmehet 300 órára – és további 150 (illetve 100) órányi túlórát „önként”, egyéni megállapodásokkal vállalhatnak a dolgozók. Az autó- és az elektronikai iparban is számos munkáltató még abban állapodott meg a szakszervezetekkel, hogy nem íratnak alá 400 óra túlmunkát a dolgozókkal 

Az év elején a Vasas-szakszervezet még azzal számolt, hogy a többi cégnél a rabszolgatörvény élesedése őszre várható, addigra ugyanis kimerülnek a 250 vagy 300 órás túlórakeretek. Később úgy tűnt, idén talán nem is kell ezzel foglalkozni, mert az autó-, illetve a feldolgozóipar lassulni kezdett. Csakhogy most kevesebb a dolgozó, mint amennyit a termelés igényelne, ezért őket hajtanák jobban. A puhatolózás már szeptember–októberben elkezdődött.

A nagy autógyártóknál a Vasas szakszervezet még nem tapasztalt ilyen törekvést, de az alvállalkozóik körében már igen. Minél lejjebb helyezkednek el az egyes cégek az értékláncon, annál nagyobb a nyomás. Van, ahol kifejezetten összekötötték a 13. havi bérrel a túlóra kérdését. De sokszor nem is kell különösebb nyomást gyakorolniuk a cégeknek, mert a dolgozók keveset keresnek - jelezte László.

Sajnos az is előfordul, hogy nem is az adott cég vezetése, hanem a helyi vezetők lépik át a határokat. 

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta, az év vége felé leginkább olyan cégeknél kerülhet még elő a túlóráztatás, amelyeket erősebben érint a karácsonyi felfutás, az év végi hajrá.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr6515283720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása