MEDDIG BÍRJÁK A GYŐRI KIS- ÉS NAGYIVÓK? Hogyan bírjátok szárazon?
2019. november 03. írta: Smitt Róbert Író

MEDDIG BÍRJÁK A GYŐRI KIS- ÉS NAGYIVÓK? Hogyan bírjátok szárazon?

szaraznovember.png

Magyarország az alkohol, azon belül pedig az alkoholisták hazája, ez már jó régóta így van, és valószínűleg ezt is a kommunizmusból és az enyhébb szocializmusból hoztuk, örököltük. 

Ha az ember szétnéz a családjában vagy a közvetlen környezetében biztos, hogy talál pár alkoholistát: Jenő bácsi csak azért iszik, mert elvették a földjét anno, Géza bácsi a rendszerváltás után nem kellett egy cégnek se, a Rudi meg azért iszik, mert csak, halljuk sokszor az ismerősöktől. A nevek és a problémák a fantázia ritmusában felcserélhetők természetesen. 

Az alkohol egyszerűen beleégett a kollektív tudattalanba és nagyon nehéz kisatírozni onnan. Iszunk, ha örülünk, iszunk, ha szomorúak vagyunk, ha disznóvágás van, na akkor nagyon iszunk, ha ballag a gyerek, akkor meg épp, hogy ki nem dől az iskola fala, amikor nekidőlünk “észrevétlen” paprikavörös fejjel, és így tovább. 

És akkor itt van nekünk a Száraz november, ahol egy hónapig leállhatunk a piával, ha akarunk és ha tudunk persze. Kicsit lehet regenerálódni, és felkészülni az újabb hónapokra, amikor bizony úgy táncolunk, ahogy a bor, meg a sör meg a pálinka fütyül.

“A Kék Pont Alapítvány folytatva a négy évvel ezelőtt elindult kollektív öngondozó projektjét, idén is meghirdeti a Száraz November - egy hónap alkohol nélkül című kampányát.

A 2018-as kampányunk tematikája a nők alkohol fogyasztása volt, amit a témában keletkezett cikkek, beszámolók és interjúk tettek sokak számára láthatóvá és érzékelhetővé.

2019-ben folytatjuk a társadalmi csoportok bevonását és figyelmünket a felsőoktatás felé fordítjuk. Azt szeretnénk ha minél több felsőoktatásban tanuló hallgató venne részt a kihívásban és ha sokan lennének köztük olyanok, akik megosztják velünk az egy hónapos józansággal kapcsolatos élményeiket. 

2019-től minden évben megnyitjuk a Száraz Kasszát és arra biztatunk mindenkit, hogy segítse munkánkat adományokkal.

Ide klikkelve tudtok minket támogatni: https://adomanyozas.kekpont.hu “- írják a Facebookon.

Egy hónap “szárazon” nem olyan nagy idő, bár a piapárduc ott ólálkodik minden sarkon, hogy a legváratlanabb helyzetekben ránk ugorjon, és átharapja a torkunkat.

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr1615285938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása