Bekopogott a 21. század:Felrobbanhat az elektromotorok gyártása Győrben
2018. február 19. írta: Cseri Pali

Bekopogott a 21. század:Felrobbanhat az elektromotorok gyártása Győrben

audirobot.jpg

Jubileumi év kezdődött az Audi Hungaria számára: Az Audi 25 évvel ezelőtt, 1993. február 18-án alapította meg hivatalosan győri vállalatát. 

Az Audi Hungaria 1 965 165 motort gyártott tavaly, amely szerény mértékű, 2 százalékos növekedést jelentett a 2016-os évhez képest. A belsőégésű motorok mellett a sorozatgyártásra történő felkészülés során már 298 elektromotort is gyártott a vállalat.

Az elektromos meghajtással kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az Audi Hungaria az e-motorok gyártásának központja lesz az Audi Konszernben, és az elektromobilitás meghonosításával új távlatokat nyit a magyar járműgyártásban. Az elektromotorok egyébként egy teljesen új koncepcióban, moduláris gyártási rendszerben építik majd, amely nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot tesz lehetővé.

Ezen a területen nagy tervei vannak az Audinak, a menedzsment várakozásai szerint idén már több ezer elektromotor készülhet Győrben és a számuk dinamikusan nőhet majd a következő években. A távlati cél egyébként az, hogy a teljes motorgyártáson belül 25 százalékos részarányt képviseljenek az elektromotorok 2025-re.

A járműgyártás területén viszont visszaesés volt tapasztalható, összesen 105 491 Audi gördült le a gyártósorról 2017-ben, amely több mint 14 százalékos csökkenést jelentett 2016-hoz képest. Az Audi A3 Limousine-ból készült egyébként a legtöbb, összesen 72 433 darab. Az Audi TT modellekből, amelyek 20 éve kizárólag Győrben készülnek 17 568 Coupé-t, valamint 4606 Roadstert gyártott az Audi Hungaria. A vállalatnál 2017-ben 10 716 Audi A3 Cabriolet, valamint a sorozatgyártásra történő felkészülés során 168 Audi Q3 készült. Emellett a tavaly az Audi dolgozói sikeresen elindították a sportos Audi RS 3 Limousine sorozatgyártását.

Nagy szükség van a Q3-as érkezésére

A járműgyártás alakulásából látszik, hogy nagy szüksége van már a győri üzemnek az új Q3-as modell termelésének felfuttatására. A gyártás a beszámolók szerint már nyár után megkezdődik, ehhez egy új, 80 000 négyzetméteres karosszériagyár épült Győrben, ahol már 700 robotot helyeztek üzembe. A vállalat beszámolója szerint a munkatársak is készülnek az új modell sorozatgyártására, számos szakmai tréningen és továbbképzésen vettek részt.

Új K+F központ épül Győrben

Az eseményen az is kiderült, hogy kormányzati támogatással, 6,15 milliárd forintból új kutatás-fejlesztési központot (K+F) hoznak létre Győrben. az e-motorok és új generációs belső égésű erőforrások kutatásával, fejlesztésével foglalkozó létesítményben harminc új fejlesztőmérnök kap állást.

Az Audi direkt és indirekt módon közel 30 000 embernek biztosít munkahelyet Magyarországon, az újabb beruházással pedig tovább bővül a vállalat által foglalkoztatottak köre.

(portfólió)

 

Címlapfotó: portfolio.hu

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr1113682122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása