Küldjük vissza Simon Robit cigarettát árulni! Fodor, Glázer vagy Jenei legyen a képviselő helyette?
2018. március 27. írta: Cseri Pali

Küldjük vissza Simon Robit cigarettát árulni! Fodor, Glázer vagy Jenei legyen a képviselő helyette?

fodor-glazer-jenei_1.jpg

Valószínűleg kevesen tudják, hogy Győr országgyűlési képviselője (és most ismételten jelöltje) anno, még ifjú liberális demokrata korában cigarettát terített a győri kereskedőknek. Tisztes szakma ez, nem is érheti semmi szó emiatt!

Aztán beütött a szerencse és a Fidesz (már) 2006-ban átvette a hatalmat Győrben. Róbert pedig gyorsan az alpolgármesteri székben találta magát. Mégiscsak jobb, kényelmesebb hely az, mint egy furgon vezetőülése. Ült is benne egy darabig, majd - mivel tisztességes ember volt- elkövette azt a hibát, hogy nem tetszett neki az ipari szintű ingatlanmutyi, ami a városban ment. Vette a bátorságot és többször szót emelt miatta, amit nem tűrhettek tovább kevésbé gerinces társai. Így Róbert a következő fordulóban, 2014-től országgyűlési képviselőként szolgálhatta tovább a várost, és persze a Fideszt. Szép bukás felfelé bukni: emberünket sikerült félretolni a kényes bizniszek mellől, nem rontotta tovább a levegőt a városházán, ráadásul, ahogy az ilyen rendszerekben lenni szokott, ő sem maradt kényelmes, jól fizető politikai állás nélkül.

A következő 4 év nyugalomban telt. Hősünk szépen csendben, szinte láthatatlanul tette a dolgát a parlamentben. Gerince meghajlott, már nem tiltakozott a mutyi miatt sem. Megnyomta a megfelelő gombot, amikor Viktor valamelyik samesza intett. Hát istenem, lehetett volna nem-megnyomnni?  Megszavazott mindent, amire parancsot kapott, alázatosan szalutált, ha arra járt a Vezér. De “áldásos” tevékenysége Győrnek semmit, sem jót, sem rosszat, nem hozott. Nálunk  Borkai és alpolgármesterei képviselik a hatalmat, Simon Robinak eddig sem, és ezek után sem fognak lapot osztani. Ezen még a friss államtitkári kinevezése sem segít. Politikailag súlytalan.

És most ismét képviselő-jelölt! Önök rá fognak szavazni, tényleg? Ha jót akarnak Győrnek, inkább valamelyik ellenzéki jelöltet választják!

Nézzük a választékot: ….(A kamupártokat természetesen felejtsük el!)

Jobbik, DK, LMP, Momentum és az Együtt. Öt értelmezhető jelölt, öt országosan létező párt.

Ebből az Együtt és a Momentum a léc alatt fog végezni. Az Együtt valójában nem létezik Győrben, a Momentumnak pedig nem volt elég ideje az építkezésre, bemutatkozásra. Majd a 2022-es választásra megerősödnek: 1-2% a maximum, amit elérhetnek. Gyakorlatilag kidobott szavazatok.

Marad három valódi jelölt:

Fodor Roland ( Jobbik)

Glázer Tímea ( DK)

Jenei Ferenc ( LMP)

Lássuk, hogyan és kire érdemes szavazni?

simon_2.jpg

Simon Róbert 2014-ben 48,76 %-kal szerzett mandátumot. Kérdés, hogy 4 éves semmittevése, a Fidesz növekvő elutasítottsága, a magasabb részvételi arány mennyit csíp le ebből? Ez már a varázsgömb kategóriája. Tippeljünk neki 38 - 42 %-ot. Ezzel akár nyerheti a mandátumot újra. Vagy mégsem?

Van (lehet)  58 - 62 % ellenzéki szavazat, ami nagyrészt három felé fog oszlani.

fodor_r.jpg

Jobbik: A párt gyakorlatilag nem növekedett érdemben, 2014-ben 14.39 %-ot ért el Fodor Roland. Ehhez a nagyobb szavazói aktivitás miatt jöhet még 3-5 %, vagyis 18-20 % a realitás. Ugyan a városházán Fodor a legaktívabb képviselő, de ebből a városlakók semmit sem érzékelnek. A város életében  változást ő sem okozott, sőt olyan fontos ügyben, mint a Püspökerdő kivágása körüli ellenzéki harc, nyíltan Borkai pártjára állt.

Plusz a párt másik helyi képviselőjének, aki addig a Jobbik városi elnöki pozícióját töltötte be, Takács Krisztiánnak az árulása sem tett jót a pártnak.

glazer_2.jpg

Demokratikus Koalíció: 2014-ben az összefogás pártok jelöltje, Fábián György nagyon szép, 29,16 %-os eredményt ért el. Rájuk szavazott az (akkor még) erős MSZP- tábor és persze a DK stabil szavazótábora is. Most Glázer Tímea a jelölt, a DK színeiben. Az MSZP nem indít jelöltet. Nagy kérdés, hogy az MSZP -szavazók hajlandók-e ismét egy DK-sra szavazni? Vagy nem szavaznak?  Esetleg átszavaznak a Jobbikra vagy az LMP-re? Hallani ilyen híreket!

Ezt persze már az üveggömbünk sem tudja megjósolni. De valószínű, hogy Glázer Tímea sem fog 25%-nál sokkal többet elérni.

jenei_2.jpg

LMP: A fenti számok szerint az LMP szintén 20 %-ot kaphat. Lehetséges ez?

2014-ben, az országosan a romjaiból feltápászkodó LMP közel 6%-ot ért el. Madarász Zsuzsa akkori jelöltjük, ennek fényében, szép teljesítményt nyújtott! Helyét Jenei Ferenc vette át, aki 2015 óta a párt megyei elnöke. Vezetésével az LMP Győr legaktívabb ellenzéki pártja lett a városban.

puspokerdo_3.jpg

Különösen emlékezetes, amikor 2015-ben a Püspökerdő kivágása ellen tiltakoztak (két másik, civil szervezettel együtt) és ez a tiltakozás sikerre vezetett. Borkai Zsolt polgármester kénytelen volt lemondani az ide tervezett kajak-kenu pályáról, és megmenekült a város egyetlen erdeje.

Ugyancsak sikeresnek minősíthető a győrszentiváni ipari légszennyezéssel kapcsolatos petíciójuk. Sikerült elérni, hogy egyes ipari üzemek módosítottak a technológiájukon, illetve a városháza mobil mérőberendezéssel kezdett méréseket végezni a körzetben.  

A lerombolt Ifjúsági ház helyére ültetett 3 vadgesztenye csemete is az LMP és egy civil szervezet közös (igazi éjszakai, gerilla) akciója során került a telekre.

Az LMP ott volt a pedagógus tüntetéseken (sőt azokat egyik vezető tagjuk, Nógrádi László szervezte) és ott voltak a civilek által, a Kisalföld eladása elleni tüntetésen is.

Kérdés persze, hogy ennyi akció, mozgás elegendő-e ahhoz, hogy a választók úgy érezzék Jenei Ferenc is elérte a 20 %-os támogatottságot.

A Momentumra és Együttre leadott szavazatok lehet, hogy éppen az LMP-t fogják gyengíteni. De így is lehetséges, hogy a jelöltjük belép a két számjegyűek táborába!

Na jó, de ezek után ki fogja visszaküldeni cigarettaárusnak Simon Róbertet?

A három 20 % körüli ellenfél egyike sem tudja verni a 40%-os fideszest!

Akkor lesznek visszalépések?

Egyelőre aligha! Mert a háromból az egyik visszalépése kevés, a kétfelé oszló szavazatok miatt még mindig Simon a nyerő.

- Fodorék és a Jobbik kijelentette: nem lépnek vissza!

- A DK nem tárgyal a Jobbikkal. Egyelőre ők sem fognak visszalépni.

- Ezek szerint az LMP-nek sincs más választása, mint kampányolni és a magas eredményre hajtani.

Marad a szavazók bölcsessége!

Vajon melyik jelöltre lennének hajlandó átszavazni a legtöbben?

- Az elárvult MSZP-szavazók pártját folyamatosan megpuccsoló Gyurcsány vezette DK, vagy a feléjük kacsingató LMP az alternatíva inkább?

- A Jobbik tudatos szavazói a DK-ra biztosan nem szavaznak át, az LMP-re már sokkal szívesebben. Közülük a felmérések szerint, sokan örülnének egy Jobbik – LMP koalíciós kormánynak.

- A kiábrándult Fidesz-szavazóknak is a Jobbik és az LMP lehet alternatíva.

- A  kutatások szerint  a nagyobb részvétel a protest szavazókat aktivizálja. Ők szintén a Jobbik és az LMP felé fognak szavazni.

-Jelenleg sem a Jobbik, sem a DK nem tud jelentősen magasabb százalékot hozni a szembenállásuk miatt!

Simont ideje lenne visszaültetni a furgonba. Remek cigarettaárus lenne belőle ismét!

Jelen állapot szerint Győr 1. számú választókerületében, van esély megverni a Fideszt. Persze ehhez magas, 65% feletti részvételre és sok-sok tudatosan szavazó választópolgárra lenne szükség.

Vajon Győrben mennyire lesznek tudatosak a választópolgárok?

 

A fotók illusztrációk

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5213783318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása