AZ ENERGIATERMELÉS FORRADALMA GYŐRBEN: előretörőben a geotermikus energia
2019. január 27. írta: Cseri Pali

AZ ENERGIATERMELÉS FORRADALMA GYŐRBEN: előretörőben a geotermikus energia

fur.jpg

2019-ben lesz igazán érezhető a győri kapacitás bővítésének hatása a PannErgy számára, amely ugyan számos kihívással szembesült az új termelő kút kialakítása során, de egyúttal jelentős olyan tudásra, innovációra és kutatási eredményre is szert tett, amelyek a jövőbeni projektek fejlesztésénél és a meglévő projektek működtetésénél komoly értékként jelentkezhet. A 2018-as intenzív beruházási időszak után 2019-ban a kialakult kapacitások működtetésének stabilizálása, a működés hatékonyságának növelése és a műszaki működés biztonságának további növelése a cél az organikus eredménybővülés mellett - mondta el Gyimóthy Dénes, a társaság megbízott vezérigazgatója a Portfolio-nak.

Habár a geotermiában páratlannak mondható tapasztalatokat gyűjtöttünk eddigi projektjeink során, mégis a győri beruházás megannyi kihívással volt tarkított. A győri harmadik termelő kút megfúrása az első koncessziós, 2 500 méter mélységet meghaladó fúrási projektünk, ami egy olyan kutatási, fejlesztési és kútkiképzési projektcsomagot takar, mely során az eddigieknél sokkal bonyolultabb és komplexebb jogi, gazdaságossági és mindenekelőtt műszaki kihívásokkal szembesültünk. Ez a kút a korábbiaknál mélyebb, nagyobb átmérőjű és lemélyítéséhez valamint végleges kialakításához megannyi új technológiát, eljárást és speciális anyagot kellett alkalmazni. Az, hogy végül sikerrel jártunk, nem csak abban fog jelentkezni, hogy Győrben nagyobb kapacitással és biztonsággal tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket, hanem azt is, hogy megannyi olyan tudásra, innovációra és kutatási eredményre tettünk szert, ami a jövőbeni projektek fejlesztésénél és a meglévő projektek minél hosszabb élettartamú hatékony működtetésénél komoly értékként fog jelentkezni- nyilatkozta a szakember.

A geotermikus energiának viszont pont az az egyik előnye, hogy az üvegházhatású gázokon kívül egyéb jelentős környezeti és egészségügyi hatásokkal rendelkező (karcinogén, mutagén stb.) vegyületeket sem bocsát a környezetbe.

Ráadásul hosszú távon a megújuló környezetbarát energiatermelés és a hőszolgáltatás még nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon a Nemzeti Energiastratégiában is, így a geotermia a mindennapi energiatermelés egyik meghatározó szegmense lehet.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.


Fotó: pannergy

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr1414591800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása