VERSENYFUTÁS AZ IDŐVEL GYŐRBEN IS! Most még az iskolaigazgató adja az engedélyt
2019. augusztus 09. írta: BoldiG

VERSENYFUTÁS AZ IDŐVEL GYŐRBEN IS! Most még az iskolaigazgató adja az engedélyt

iskola-hvg-hu.jpg

Nagy port kavart a könevelési törvény legutóbbi változása, amely többek között a magántanulói jogviszonyt is érinti.

Aki augusztus végéig benyújtja a magántanulói státus iránti kérelmét, annak még a jelenlegi szabályok szerint az igazgatók bírálják el a beadványát, és egyelőre nem érinti változás azokat sem, akik a jövő tanévre már korábban megkapták az otthoni tanuláshoz szükséges engedélyt. Szeptembertől viszont az Oktatási Hivatal kezébe kerül a döntés, és legkésőbb egy éven belül minden jogviszonyt felülvizsgálnak - adta hírül a hivatal a kormányszócső Magyar Nemzeten keresztül.

Szeptember 1-jétől azonban a kormány az OH-t jelölte ki, hogy elbírálja a magántanulói státust felváltó egyéni munkarend kérelmeit.

Jelenleg nincs teendőjük azoknak, akik határozatlan időre, azaz a 2019/2020-as vagy az azt követő tanévre vonatkozóan már magántanulói státusúak, azonban rájuk is vonatkozik, hogy az OH 2020 szeptemberéig felülvizsgálatot folytat le minden érintett esetében, és hivatalból dönt arról, hogy 2020 ősze után is fennállhat-e az egyéni munkarend, ez a most beadott kérelmeket is érinti

Azok a tanulók, akik szep­tember 1-je után első ízben folyamodnának az egyéni tanrend kérelmezéséhez, egészen addig kötelesek látogatni az órákat, míg meg nem születik a státusukkal kapcsolatos hivatalos döntés.

A sajátos nevelési igényű tanulók esetén szakértői bizottság szakvéleményét is kikérik, tartós betegség esetén pedig a szakorvosi igazolást fogják megvizsgálni. Ezeket a szakvéleményeket és okiratokat azonban ígérete szerint nem bírálja felül az OH.

Elég érdekes változás lesz, hogy eddig a tanév során bármikor lehetett kérelmezni a magántanulói státuszt, az egyéni tanrendet ezután csak az adott tanév első napját megelőző június hónap 15. napjáig igényelhető.

A külföldön tartózkodó diákokat a felülvizsgálat miatt előbb-utóbb megkeresik. Az OH hangsúlyozta: aki olyan külföldi országban tanul, ahol az oktatás tartalmi szabályozása nem tér el jelentősen a magyar rendszertől, annak az itthoni tanulmányai szüneteltetése alatt nem kell osztályozóvizsgákat tenni.

A hazatérést követően az intézményvezető dönt a kint végzett tanulmányok beszámításáról, bár adott esetben szükség lehet különbözeti vizsgákra. Abban az esetben viszont, ha az érintett ország oktatási rendszere jelentősen eltér a magyartól, a diáknak érdemes itthon egyéni munkarendet is kérelmezni. Ilyenkor amellett, hogy az illető külföldön végzi a tanulmá­nyait, idehaza osztályozóvizsgákkal halad előre. Ennek kapcsán friss könnyítés, hogy az igazgató döntése alapján elég lehet csak tanév végén számot adni a tudásról, a féléves vizsgák mellőzhetők.

Az új szabályok szerint ha a diák neki felróható okból két alkalommal nem jelenik meg az osztályozóvizsgán vagy kétszer nem teljesíti a tanulmányi követelményeket – tehát lénye­gében megbukik –, akkor az iskola igazgatója értesíti az Oktatási Hivatalt, és a diákot a következő félévtől iskolába járásra kötelezik.

Szakértők szerint azért volt szükség az engedélyeztetés OH-hoz telepítésére, mert az intézményvezetők sok esetben engedélyeztek olyan „problémás” tanulónak magántanulói jogviszonyt, akit nem vagy nehezen tudtak szocializálni az iskolában.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr2715002590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása